Tajomstvo dedenia topánok: Je to (ne)vhodné?

(Ne)vhodnosť dedenia topánok.
 
Keď rastie dieťa, je prirodzené, že sa snažíme ušetriť tam, kde môžeme. Zdá sa teda lákavé prijať použité topánky od súrodencov alebo známych. Avšak dedenie topánok môže mať svoje nepríjemné následky, ktoré by sme nemali prehliadnuť. 
 
 1. Plesne a baktérie: Topánky sú ideálnym miestom pre rast plesní a bakterií. V tme a vlhkosti sa tieto organizmy množia rýchlo. Ak sú topánky dedené, je pravdepodobné, že budú obsahovať mikroorganizmy z predchádzajúceho nositeľa, čo môže viesť k rôznym infekciám a pokožkovým problémom. Medzi najrozšírenejšie patria určite plesne. Stačí, ak topánočka po spotení nebola dostatočne vysušená, prípadne ak má jej nositeľ len jeden pár topánok a nemožno ich prestriedať pri nosení, plesne sa množia oveľa rýchlejšie. 
 
 2. Zmena vnútorných rozmerov: Každý človek má individuálny spôsob chôdze a tvar nohy. S opotrebovaním sa topánka prispôsobuje tvaru nohy nositeľa. Ak dieťa zdedí takéto topánky, môže to viesť k nesprávnemu postaveniu chodidla a v dôsledku toho k ortopedickým problémom. Rovnaký problém môže nastať pri vyššej váhe nositeľa a nesprávnom našľapovaní, kedy zvyknú bývať zošľapané päty. Ak ste si istý, že predošlý majiteľ mal dobre zvolenú veľkosť obuvi vzhľadom na jeho dĺžku a najmä šírku, nebojte sa ich používať. 
 
 3. Cudzie nečistoty: Piesok, kamienky a iné drobné nečistoty sa môžu usadzovať v topánkach, čo môže spôsobiť nepohodlie a potenciálne zranenie nohy. Pomerne často vidím tento problém v bazárových skupinách zverejný bezprostrehne po kúpe z druhej ruky. Topánky skúšate vytrisať či dokonca vysávať z piesku, no mnohokrát sa piesok dostane medzi vrchnú lebo spodnú vrstvu (alebo do membrány) okiaľ ho vážne dostať neviete. 
 
4. Možné alergické reakcie: Niektoré deti môžu byť alergické na látky alebo materiály použité v topánkach. Dedené topánky môžu obsahovať zvyšky čistiacich prostriedkov, prípadne deodorantov alebo iných látok, ktoré predchádzajúci nositeľ používal. To môže spôsobiť alergické reakcie, vyrážky alebo iné kožné problémy.
 
5. Estetika a sebavedomie: Dedené topánky môžu byť opotrebené, poškriabané alebo mierne vyblednuté. Pre niektoré deti môže byť nosenie takýchto topánok príčinou zníženého sebavedomia, najmä v prostredí, kde sú ich rovesníci obutí v novej obuvi. Ak má topánka poškodenie, viete ju opraviť častokrát vhodnými ošetrovacími prostriedkami prípadne dnes už dostať množstvo krémov na topánky ako ich dokonalo oživiť.
 
6. Investícia do pohodlia: Topánky nosíme takmer celý deň, a preto by mali byť pohodlné a funkčné. Keď si rozdelíme náklady nových topánok počtom dní, kedy ich dieťa nosí, uvedomíme si, že investícia do nových topánok je menšia ako náklady na mnohé iné oblečenie. Navyše, dobrá topánka môže zabezpečiť správny vývoj chodidla. 
 
Hoci sa môže zdať, že dedenie topánok je ekonomickým riešením, v skutočnosti môže mať dlhodobé negatívne následky pre zdravie a pohodlie dieťaťa. Investovanie do nových, kvalitných topánok je investíciou do pohodlia, zdravia a správneho vývoja nohy vášho dieťaťa. 
Ak chcete kupovať bazárové topánky prosím prihliadnite aj na možné riziká, ak ste však presvedčení o kúpe novej barefoot obuvi sme tu pre Vás www.obuvame.sk