Ako správne zvoliť nadmerok a barefoot obuv pre vaše dieťa: Osobná rada pre mamičky

 

Ahojte, mamičky! Vyberať správne topánky pre naše malé poklady je niekedy celá veda. Chceme pre ne len to najlepšie, a preto je dôležité vedieť, ako sa orientovať v barefoot obuvi, ktorá podporuje zdravý vývoj detských nožičiek. V tomto článku nájdete jednoduché kroky, ako vybrať obuv, ktorá poskytne vašim deťom pevný základ a zároveň dostatočný priestor na rast.

  1. Prečo sú barefoot topánky ideálne pre deti

Barefoot obuv je navrhnutá tak, aby poskytovala tenkú, flexibilnú podrážku a široký priestor pre prsty, čo im umožňuje pohybovať sa takmer ako naboso. Tento typ obuvi pomáha posilňovať nožné svaly, zlepšuje stabilitu a celkovú motoriku, a zabraňuje rôznym problémom, ako sú zakrivené prsty alebo ploché nohy.

  1. Prvé kroky: Výber prvej obuvi pre vaše dieťa

Keď prichádza čas vybrať prvé topánky, zdá sa to byť ako malý ceremoniál. Vyberajte topánky, ktoré sú ľahké, priedušné a súčasne poskytujú dobrú oporu. Materiál by mal byť prírodný, ako je koža alebo kvalitná textília, aby noha mohla "dýchať".

Pri výbere barefoot obuvi pre deti je dôležité zvážiť, v ktorej fáze sezóny obuv kupujete. Ak sa rozhodnete pre nákup pred začiatkom sezóny, je vhodné voliť o niečo väčší nadmerok. Tento krok zabezpečí, že obuv bude detom pohodlná aj počas rastu nôh v priebehu sezóny. Naopak, ak obuv kupujete v priebehu sezóny alebo až ku jej koncu, vyberajte menší nadmerok.V tomto prípade je menej pravdepodobné, že deti do obuvi výrazne dorastú, a preto je lepšie, aby obuv sedela presne alebo s minimálnym nadmerkom, čo zabezpečí lepšiu stabilitu a podporu pri chôdzi. Tento prístup pomáha maximalizovať pohodlie a zdravý vývoj detských nôh.

  1. Význam nadmerku: Dôležitý priestor pre rast

Nadmerok je dodatočný priestor v prednej časti topánky, ktorý umožňuje prstom dostatočný priestor na pohyb a rast. Správny nadmerok by mal byť približne 8 až 12 milimetrov. Nadmerok je kritický pre pohodlie a zdravie detských nôh, umožňuje prstom správne fungovanie a rast bez obmedzení.

  1. Presné meranie: Dĺžka a šírka nohy
  • Dĺžka: Postavte vaše dieťa na list papiera s pätou pritisnutou ku stene. Označte miesto, kde končí najdlhší prst a následne zmerte dĺžku od steny k označenému bodu. Odporúčame merať obidve hohy, veľkosti sa môžu líšiť.
  1. Ako prispôsobiť nadmerok podľa typu obuvi
  • Zimné topánky: Vyberte nadmerok okolo 8-12 milimetrov, aby bolo miesto aj pre teplejšie ponožky.
  • Letné topánky/sandálky: Tu stačí nadmerok okolo 8 max.10 milimetrov, pretože ponožky často nie sú potrebné.
  • Jarne/jesenné a prechodné topánky: Nadmerok okolo 8-12 milimetrov je ideálny, poskytuje dostatok miesta, ale zároveň drží nohu pevne a bezpečne.
  • Papuče a obuv do školy, škôlky: Papuče môžu mať menší nadmerok, okolo 10 milimetrov, keďže sú nosene predovšetkým vo vnútri a nie sú určené na dlhé vzdialenosti.

Je dôležité tiež pamätať na to, že nadmerok v topánke nesmie byť príliš veľký. Príliš veľký nadmerok môže viesť k tomu, že sa dieťa bude nevedomky snažiť udržať topánku na nohe pomocou prstov, čo zvyšuje riziko nevhodného držania prstov v topánke. Toto nevhodné držanie môže spôsobiť deformácie prstov alebo nevhodnú chôdzu, čo môže mať za následok väčšie zdravotné problémy ako len nevhodne zvolená obuv. Výber správnej veľkosti je preto kľúčový pre zdravý vývoj a pohodlie detských nôh.

Milé mamičky, dúfame, že tento článok vám pomôže s výberom ideálnej obuvi pre vaše deti. Nezabudnite, že pravidelné kontrolovanie veľkosti ich nožičiek je rovnako dôležité ako samotný výber topánok.

Na záver je dôležité spomenúť, že v našej kamennej predajni v Ružomberku vám nožičky nielen premeriame, ale aj poradíme so správne zvoleným nadmerkom. Príďte k nám a uistite sa, že váš výber bude ten najlepší možný pre zdravý rozvoj nôh vašich detí.

Vprípade potreby nás neváhajte kontaktovať.