Ako očistiť biele tenisky bez kupovania drahých prostriedkov?

Ubehol už nejaký čas odkedy k nám prišli All Stary v klasickej farbe Conversov: čierny vrch, biela podrážka a charakteristická gumená špička. Teraz, pokiaľ ide o  Conversy, najuniverzálnejšia farba je biela. Ale čo s tým, keď práve tieto tenisky sa najrýchlejšie zašpinia?

                                 

V prvom rade každého napadne hodiť ich do práčky. My však túto možnosť vôbec neodporúčame. Aj keď sa to zdá ako rýchle a účinné riešenie, je to niekedy hazard a tenisky vyjdú z práčky poškodené, alebo sa zmenia na žlté. 

                                  vycistena biela teniska

Čo nám teda ostáva? Ak nechcete minúť veľa peňazí za drahé čistiace prostriedky, máme pre Vás pár osvedčených domácich tipov.

Odlakovač na nechty

Najlepšie na tejto metóde je jej jednoduchosť. Všetci vieme, že gumená podrážka zachytáva nečistotu ako magnet. Stačí preto vziať do ruky vatovú tyčinku alebo odličovací tampón a môžete sa pustiť do čistenia. S troškou trpezlivosti budú podrážky vašich tenisiek vypadať ako nové. 

                                   cistenie bielej tenisky

Ale čo keď sú špinavé nie len podrážky ale aj textilné zvršky?

Zubná pasta

Ak chcete použiť túto metódu, skontrolujte, či je pasta naozaj biela. V opačnom prípade by mohol byť výsledok čistenia iný ako sme očakávali.

Pred čistením navlhčite zvršok tenisky a jemne nanášajte kúsočky pasty pomocou zubnej kefky na textil. Nečistoty zbierajte suchou handričkou až dokým sa vám tenisky nebudú zdať čisté. Na záver tenisky potrebujú ešte niekoľkohodinové sušenie.

Sóda bikarbóna

Táto metóda je tiež veľmi jednoduchá a efektívna. Sódu nájdete pravdepodobne v kuchyni a ak nie, zaručene ju nájdete v každých potravinách. Vezmite z nej niekoľko čajových lyžičiek, rozpustite ich v pohári s vodou a naneste na miesta, kde sú tenisky špinavé a nechajte uschnúť. Po uschnutí stačí zvyšky sódy oklepať, prípadne jemne vykefovať.

Niektorí odporúčajú pridať aj trochu octu pre lepší efekt, ale ak sa nechcete pasovať aj s nepríjemným zápachom, túto tekutinu radšej prenechajte na čistenie semišovej obuvi, ktorá si s týmto kyslým zápachom poradí oveľa lepšie ako plátené tenisky.

                                     cistenie sodou

Šťava z citróna

Ďalšia skvelá, jednoduchá a naviac prírodná metóda. Zmiešajte šťavu z citróna s vodou, uchopte handričku a jemným trením nanášajte na znečistené miesta.

Tenisky budú nielen zaručene čisté ale nadobudnú aj príjemnú a osviežujúcu vôňu.

Prášok do pečiva + prací gél

Tu je dôležitý pomer. Na jednu čajovú lyžičku prášku do pečiva pripadá 1,5 lyžičky pracieho gélu. Zmes je dôležité poriadne pretrepať aby penila. Rovnako je tu potrebné jemné nanášanie a čistenie. Táto metóda je síce podobná praniu, ale aspoň máte istotu, že sa Vám tenisky nepoškodia.

                                     vycistene tenisky

Zvoľte si metódu, ktorá Vám je najbližšia, no v každom prípade bude efekt viditeľný.

A ak máte nejakú metódu, ktorú sme nespomenuli a taktiež dokonale funguje, budeme radi, keď sa s ňou s nami podelíte v komentári. :-)