PLOCHONOŽIE, PLOCHÁ NOHA

Fyzioterapia je odbor, ktorý sa v dnešnej dobe považuje za veľmi dôležitú súčasť každého medicínskeho odboru. Moje meno je Martina Bajčiová a mám vyštudovaný druhý, teda magisterský stupeň odboru fyzioterapia. Tento odbor sa zaoberá rôznymi poruchami pohybového aparátu. Dnes si však budeme hovoriť o plochonoží. Je to v dnešnej dobe veľmi často rozoberaná téma a názory rôznych odborníkov sa môžu líšiť. Tento článok je písaný z môjho pohľadu, ako fyzioterapeuta, a teda vychádzam z poznatkov, ktoré som sa doposiaľ naučila. :)

 mgr-martina-bajciova

Plochonožie, alebo latinsky pes planus je odborné označenie deformity klenby nohy, pričom hovoríme o kontakte celého povrchu chodidla so zemou. Za normálnych okolností sa ploska nohy s podložkou dotýka len na určitých miestach. Pokiaľ je ten kontakt väčší, vtedy už hovorímeplochonoží, ktoré má rôzne stupne. Pokiaľ o plochonožie nejde, fyziologické postavenie musí mať rovnako priečna, ako pozdĺžna klenba nohy.

Plosky nôh tiež obsahujú isté množstvo receptorov, ktoré prenášajú informácie priamo do mozgu. Aj v prípade plochonožia sú tieto informácie naďalej odosielané do mozgu, ale už nie rovnako, ako pri fyziologickej, zdravej klenbe nohy. Potom už hovoríme o pridružených abnormálnych poruchách  pohybového aparátu. Ide napríklad o rôzne svalové dysbalancie. Medzi tieto dysbalancie zaraďujeme oslabené brušné svalstvo, či naopak často skrátené svalstvo chrbta a dolných končatín. Tieto dysbalancie môžu mať za následok vznik rôznych už štrukturálnych zmien na skelete, napríklad vznik skoliózy. Z môjho pohľadu sú chodidlá základ a z toho vychádza, že pokiaľ sú oslabené svaly plosky nohy a teda vzniká plochonžie, odvíja sa to potom na celkovom držaní tela.  Akonáhle už plochonožie vzniká, tak istú funkciu už oslabených svalov chodidiel prevezmú svaly členkov, kolenných kĺbov, bedier, panvy a následne aj svaly chrbta a ramených kĺbov, ktoré sú teda nadmerne zaťažované.  Kedysi sa o tomto ochorení hovorilo zväčša pri dospelých jedincoch, po rôznych úrazoch a zápalových ochoreniach, no v dnešnej dobe začína plochonožím trpieť často aj najmenšia populácia, naše detičky.

Sama som mamka dvoch detí a akonáhle sa mi malo narodiť prvé dieťatko, vedela som, že žiadne cool topánočky do kočíka kupovať nebudeme :) .. V dnešnej dobe je v predaji naozaj veľa krásnych a trendových kúskov detských topánočiek a papučiek, ale čo je viac? Za mňa je určite viac to, aby dieťa malo zdravo prebiehajúci psychomotorický vývin, ako aby bolo skvelo nahodené, no nožičky budú v topánke trpieť. Ako som písala na začiatku, názory rôznych odborníkov sa môžu líšiť, no môj názor je jasný. :) 

Na to, aby sa chodidlo vyvíjalo správne, potrebuje priestor. Je to podobné, ako pri zlomenine. Zatiaľ čo zlomená kosť musí byť zafixovaná v sadre, svaly okolo nej oslabujú viac a viac. Pri zložení tejto sadry sú svaly oslabené a ich funkciu vzápätí prevezmú iné svaly a vzniká chybný svalový stereotyp, ktorý vedie ku ďalším problémom. Barefoot obuv umožňuje práve ten priestor, ktorý chodidlo potrebuje, pokiaľ je však vybratý správny typ topánky. Pri obuvi je teda potrebné si všímať nie len dĺžku, ale aj šírku a tvar chodidla a prstov. Ide o to, aby bola noha v topánke príjemne „slobodná“, ale tiež aby bola stále rovnako fixovaná. Na meranie nohy sa používajú rôzne meradlá, ale naozaj ideálne sú tie, ktoré odmerajú aj šírku chodidla a následne ukážu, aký je stav plosky nohy. Rovnako dôležité sú však aj ponožky, ktoré by mali byť tiež dostatočne voľné a príjemné.

Moje odporúčania sú myslím teda jasné. Nechať detičky čo najviac na boso (v ponožkách) a nekupovať zbytočne topánočky, pokiaľ naozaj nie je schopné bez akejkoľvek opory prejsť von samé.

meranie-noh-obuvame-sk

Ak máte pocit, že je dnu chladno, existuje množstvo druhou tzv. capačiek, ktoré sú mäkučké a opäť nijako neobmedzujú vývin klenby dieťatka. Ak máte podozrenie, že vaše dieťatko má nejaký svalový deficit, navštívte fyzioterapeuta a on zvolí následný postup. Klenba nožičky sa však do 3. roku života vyšetruje naozaj ťažko a ja osobne by som to, pokiaľ je dieťatko zdravé, ani nevykonávala, pretože sa ešte stále vyvíja. Tiež sa na nej nachádza tukový vankúšik, ktorý majú bábätká od narodenia a postupne sám vymizne.

Z pohľadu rehabilitácie, za mňa je ideálna rehabilitácia chodidla práve chôdza po rôznych povrchoch na boso, prípadne vo správne zvolenej barefoot obuvi. Je to pre chodidlo to najprirodzenejšie. :)

Ďakujem obchodu obuvame.sk za pozvanie do tohto článku a naozaj verím, že niekomu pomôže v rozhodovaní sa. Tak teda hor sa za dobrodružstvom. :)