História tenisiek: od väzenskej obuvi po najpredávanejšie topánky

Chystáte sa v blízkom čase do New Yorku? Pokiaľ áno, nenechajte si ujsť výstavu The Rise of Sneaker Culture. Pre verejnosť je otvorená až do 10. októbra v Brooklynskom múzeu. Prostredníctvom 150 párov tenisiek mapuje ich históriu od úplných začiatkov až po ich dnešný význam.

Zdá sa vám taká veľká výstava venovaná len jednému druhu topánok zbytočná? No, budete sa čudovať, ale teniska má za sebou naozaj zaujímavú históriu a v súčasnosti už ide o kultovú obuv.

Spojené štáty americké - kolíska tenisiek

História tenisiek siaha až do konca 18. storočia. No topánky vyvinuté a vyrobené v USA sa dnešným teniskám veľmi nepodobali. Tieto „plimsolls“, ako sa v angličtine nazývali, boli celé gumené a, bohužiaľ, aj nepohodlné, lebo nerozlišovali pravú a ľavú nohu.

 

Dnes už „plimsolls“ patria medzi tie najpohodlnejšie topánky. Koncom 18. storočia však boli celé gumené.

Až roku 1892 získavajú tenisky modernejší vzhľad. Spoločnosť U. S. Rubber Company vtedy predstavila komfortnejšie tenisky. Gumová zostala iba podrážka a vrchná časť obuvi bola plátenná, a tak je to až dodnes.

Obuvnícka divízia U. S. Rubber Company vyrábala svoje produkty pod takmer 30 rôznymi značkami. Nakoniec sa ich rozhodla všetky zlúčiť pod jediné meno. A tak vznikla prvá svetoznáma značka tenisiek - Keds.

Prečo tenisky?

V roku 1917, keď sa Keds začali masovo vyrábať, sa ujalo aj pomenovanie tejto pohodlnej obuvi. Slovo „sneakers“, ako sa tenisky v angličtine nazývajú, dostal do širokého povedomia roku 1917 reklamný agent Henry Nelson McKinley, no on nebol autorom tohto názvu.

Už roku 1887 označenie „sneakers“ odvodené od slovesa „sneak“ (prikrádať sa) použil Boston Journal. Dokonca aj väzni, ktorí tieto topánky nosili, ich takto volali. Vďaka gumenej podrážke boli tenisky také tiché, že oproti klasickým koženým topánkam to bola naozaj revolúcia.

Reklama na tenisky Keds. Zdroj: Pinterest.com

Slovenské slovo tenisky vzniklo, samozrejme, v súvislosti s tenisom. Jedny z prvých plátenných topánok sa používali práve na tenis a toto pomenovanie sa u nás rozšírilo takmer na akúkoľvek športovú obuv.

Zrodenie teniskových „celebrít“

Okrem Keds sa v prvej polovici 20. storočia začali objavovať aj ďalšie známe značky. Markíz Mills Converse začal roku 1917 vyrábať prvé topánky na basketbal - kultové Converse All-Stars. No až keď sa ich ambasádorom roku 1923 stala vtedy slávna basketbalová hviezda Chuck Taylor, ich popularita začala prudko stúpať. Topánky Chuck Taylor All-Stars sa stali najpredávanejšou basketbalovou obuvou všetkých čias.

 

  

Tenisky Chuck Taylor All-Stars dnes

Už v nasledujúcom roku 1924 vznikla ďalšia slávna značka. Nemec Adi Dassier založil spoločnosť Adidas. Keď americký vrcholový bežec Jesse Owens získal na olympijských hrách v Berlíne roku 1936 štyri zlaté medaily, mal obuté práve adidasky. Brat Adiho Dassiera Rudi zas začal vyrábať topánky značky Puma.

Keď americký vrcholový bežec Jesse Owens získal na olympijských hrách v Berlíne roku 1936 štyri zlaté medaily, mal obuté práve adidasky. Zdroj: Pinterest.com

Keď sa 20. storočie prehuplo do svojej druhej polovice, táto plátenná obuv sa začala objavovať aj v bežnom živote. Pre deti a mládež boli tenisky prejavom akejsi módnej rebélie, a keď sa v nich herec James Dean objavil vo filme Rebel bez príčiny, začali po nich doslova šalieť.

No najväčší zlom v histórii tenisiek prišiel roku 1984, keď úspešný basketbalista Michael Jordan podpísal zmluvu so spoločnosťou Nike a na základe tohto spojenia vznikli tenisky Air Jordan. Ľudia začali túto športovú obuv ešte viacej kupovať a tá sa tak stala súčasťou každého šatníka.

Keď úspešný basketbalista Michael Jordan podpísal zmluvu so spoločnosťou Nike vznikli tenisky Air Jordan. Zdroj: Pinterest.com