Napísali o nás... Prečo by barefoot obuv mali nosiť dospelí aj deti

Prečo by barefoot obuv mali nosiť dospelí aj deti

zdroj: Klaudia Bencúrová www.akcnemamy.akcnezeny.sk

Väčšina detí sa narodí s úplne zdravou nohou a až klasické tvrdé topánky spôsobujú problémy. V barefoot topánkach sa detská noha vyvíja prirodzene a vníma povrch rovnako, ako keby dieťatko chodilo stále naboso. Barefoot obuv sa považuje za najprirodzenejšiu obuv pre naše chodidlo. Zároveň sa odporúča ako prvá detská topánka. 

O barefoot obuvi sme sa rozprávali aj s majiteľkou slovenského obchodíku a e-shopu s názvom obuvame.sk. „Sme mladá rodinka z Ružomberka, máme dvoch drobcov, ktorí priviedli k barefoot obuvi veľmi rýchlo aj nás dospelákov. A tak sme neváhali a otvorili v septembri 2022 našu prvú kamennú predajňu s barefoot obuvou pre deti aj dospelých.“

Kedy a ako prišiel nápad založiť si obchod?

Skúsenosti s predajom topánok sme nejaké mali, aj keď to bol len e-shop. Chceli sme sa tomu spolu s manželom naplno venovať, nakoľko nám pribudli deti a bolo ich nutné obúvať. Za kvalitnou obuvou sme vždy museli cestovať, alebo objednávať z internetu a nehodiace sa vracať. Čo nás neskutočne oberalo o čas aj peniaze za poštovné. Preto sme sa rozhodli v našom meste vyjsť na svetlo s kamennou predajňou Obuvame.sk aj novým e-shopom, pretože chýbajúcu barefoot predajňu v Ružomberku by ocenilo aj kopu našich známych.

Náš nápad sme začali realizovať v lete s tým, že otvoríme pred školským rokom, čo sa samozrejme nepodarilo. Takmer všetko sme robili svojpomocne. Všetko vyžadovalo neskutočne veľa času, peňazí a hlavne nám chýbala full-time opatrovateľka k deťom. Takže tie boli často na predajni spolu s nami.

Najnáročnejšie bolo asi zohnať tovar. Takmer každý výrobca obuvi funguje na predobjednávkach. Tie sa robia polroka aj rok dopredu. Čiže v lete v roku 2022 sme si mohli vybrať tovar na sezónu jar-leto 2023. Topánočiek sme mali teda naozaj málo, kým sme sa do tohto kolotoča dostali.

najlepsia barefoot predajna v ruzomberku obuvame sk

Čo všetko si u vás v obchode môžeme kúpiť? V čom si myslíte, že je váš obchod iný, v čom sa odlišujete od konkurencie?

Viete u nás kúpiť barefoot obuv pre deti aj dospelých, máme pár modelov aj klasickej nebarefoot obuvi, ponožky a pančuchy slovenských značiek, aj detský, ručne šitý textil, dáždniky, drevené hračky aj včeloobal.

Prioritne sa snažíme ponúkať zákazníkom iný tovar ako bežne dostať. Máme radi prírodné materiály a veľmi sa stránime plastom. Dbáme preto na výber kvalitnej obuvi, nielen čo sa materiálu týka, ale najmä miesta, kde sa obuv vyrába. 

Kde zbierate nápady pri tvorbe obchodu?

Veľmi si pomáham pinterestom čo sa vizuálnej stránky týka. A obsahovú tvoria zákazníci a ich dopyt. Snažíme sa pokryť obuvou všetky rozmery nožičiek, či sú to úzke nôžky, široké, vysoké narty alebo nízke, alebo plutvičky. Na každú nôžku existuje topánočka. Stáva sa nám ale aj to, že sa ozve šikovná mamina krajčírka, čo šije detské veci a chcela by u nás predávať svoj tovar, takéto spolupráce máme najradšej, keď môžeme podporiť aj šikovné maminky zo Slovenska.

Aké máte plány do budúcnosti s obchodíkom? Chcete rozširovať sortiment, počet predajní alebo dokonca založiť si vlastnú značku?

Plánov máme naozaj veľa. S niektorými musíme počkať kým budú deti väčšie. Pretože aktuálne je manžel doma na plný úväzok s najmladším synom a staršia dcérka nastupuje do školy. A obchodík si už teraz vyžaduje minimálne ďalšiu pracovnú posilu.

Sortiment rozširujeme neustále, presne tak, ako nás financie pustia. Ale zároveň aj vyraďujeme značky ktoré sa nám neosvedčili. Názov vlastnej značky máme už veľmi dlho vymyslený, len čo, kde a kedy si zatiaľ necháme pre seba :) Taktiež do budúcnosti nevylučujeme ani založenie ďalších predajní v iných mestách. Snažíme sa každým dňom byť lepšími, ako v ten predošlý.

interier barefoot predajne v ruzomberku

Čo by ste poradili ženám, ktoré chcú začať podnikať, poprípade mamičkám, ktoré sa odhodlávajú vytvoriť si niečo vlastné popri deťoch?

Nech do toho okamžite idú. Na rodičovskej  dovolenke má matka najviac času, kedy si môže niečo nie len premyslieť, ale rovno aj vytvoriť aspoň základy svojho budúceho podnikania. Nikdy nemá žena viac času ako popri deťoch doma, aj keď sa kopu žien sťažuje, že nestíhajú. Naozaj. Keď budú mať deti 3+ celá starostlivosť o domácnosť a deti im ostane, len pribudne ešte práca. A to je šialený kolotoč, kedy vám už neostáva častokrát ani žiadny čas na seba, nie to ešte riešenie svojich snov.

Viem to podľa seba. Prvorodená mala 8 mesiacov keď sme kúpili prvý eshop. :) Takže radím využiť každú voľnú chvíľku popri drobcoch na prieskum trhu, stretávanie sa s ľuďmi, ktorí vás podporia, poradia vám a nakopnú vás k vybudovaniu si vlastného podnikateľského plánu. Len vďaka Bohu a naším zákazníkom, ktorí u nás nakupujú sa môžeme posúvať vpred.

Prečo by sme mali nosiť barefoot obuv?

Barefoot obuv nie je žiadny výdobytok novej doby. Práve naopak. Keď sa vrátime pár storočí späť, existovali obuvníci, ktorý robili topánky každému na mieru. Nie, neboli to oblé špičky. Topánky mali reálny tvar ľudskej nohy. Tak, ako aj rukavice nenosíme len na štyri prsty, ale na päť, o čo viac by sme mali dbať na to, aby naše chodidlá mali dostatok miesta pre všetkých 5 prstov. Tým, že aj podrážka v barefoot obuvi je ohybná, posilňujeme tým svalstvo na klenbe nohy a zapájame pri chôdzi všetky svaly, ktoré sa na chodidle nachádzajú, čo je nesmierne dôležité najmä pri vývoji detskej nožičky.

Preto priestor v prstovej časti považujem za kľúčový. Topánka má rešpektovať tvar chodidla, nikdy nie naopak. Barefoot obuv je vhodná pre všetky zdravé nôžky bez výrazných anomálií. Ak nejaké anomálie, vývinové vady existujú, je nutné zvážiť nosenie barefoot obuvi vždy s odborníkom.

Rozprávate sa ohľadom barefoot obuvi aj s odborníkmi?

Veľmi úzko spolupracujeme s fyzioterapeutmi v našom meste. Vždy keď si nie som istá, či je barefoot obuv pre zákazníka vhodná, pošlem ho k fyzioterapeutovi a buď mi on zákazníka vráti, že si môže obuv kúpiť,  alebo sa má dať do poriadku najskôr zdravotne, a potom môže začať s nosením barefootiek. Taktiež vieme priamo u nás nielen zmerať nôžku, ale aj pozrieť stav plochonožia. Pri plochej nôžke alebo vpadnutých členkoch tiež doporučujem návštevu fyzio. A zas vzájomne k nám prídu aj zákazníci, ktorých k nám pošle pani podologička, fyzioterapeuti alebo pedikérky. Veľmi sa tešíme takejto vzájomnej spolupráci, koniec koncov, každému z nás ide nielen o pohodlie ale aj o zdravie nôh.

meranie noziciek v barefoot predajni obuvame sk