10 domácich rád ako predísť zápachu z tenisiek

Najobľúbenejšie ročné obdobie? „LETO!“ – presne to je najčastejšia odpoveď. Perfektné teplé počasie a vy môžete vybehnúť vonku bez toho, aby ste na seba hodinu prikladali vrstvy teplého oblečenia, ktoré vás má chrániť pred mrazom. Teplejšie obdobie roka má žiaľ aj svoje nevýhody. Jednou z nich môže byť nepríjemný zápach z topánok. Môžeme s tým niečo urobiť? Samozrejme! Máme pre Vás 10 skvelých domácich rád. 

Prečo sa to deje?

Najjednoduchšia odpoveď je: potenie nôh. Vtedy nohy vôbec nevoňajú ako fialky a nepríjemný zápach preniká do topánok. Najhoršia vec je, že sa nemusíte ani zďaleka nadmerne potiť, aby ste dosiahli tento nepríjemný účinok, ktorý je veľmi vzdialený od sviežosti. Stačí keď ste obutí celý deň alebo máte doma len jeden pár topánok.     
Problémom však nemusí byť len pot, ale aj topánky vyrobené z nekvalitných, umelých materiálov a je problém na svete.

Čo s tým?

Máme problém, máme dôvod, je čas nájsť riešenie.. alebo hneď 10  riešení. Tu sú:

SÓDA BIKARBÓNA

Tento kuchynský zázrak vám nielenže pomôže pri čistení bielych tenisiek, o čom si prečítate nabudúce, ale dokonca vám pomôže aj s týmto problémom. Čo treba urobiť?         
Vezmite lyžičku sódy, v prípade silného zápachu radšej dve a vysypte do tenisky. Počkajte niekoľko hodín, kým prášok nasaje vlhkosť. Nakoniec musí byť sóda dôkladne vysypaná z obuvi, ak to nepôjde po dobrom, použite vysávač.
Nemáte sódu a ste leniví ísť na nákup? Nevadí, pozrite sa v kuchyni po prášku do pečiva, má rovnaký účinok.

soda do topanok

MASTENEC V PRÁŠKU

Mastenec patrí k najznámejším minerálom a prášok z neho má rovnaký účinok ako sóda bikarbóna. Postup pri odstránení zápachu z obuvi je teda rovnaký. Prášok nechávame pôsobiť cez noc a následne vysypeme, resp. povysávame.       
Použitie mastenca nemusíte využiť len na vysypanie do obuvi, ale aj na nohy a nechať chvíľu pôsobiť. Tento zázračný minerál totiž znižuje samotné potenie nôh.

CITRUSY

Pomarančová alebo citrónová kôra môže byť tiež účinná. Dajte ju do obuvi na noc a bude absorbovať všetky nepríjemné zápachy. Existujúce baktérie zomrú a obuv ostane svieža.

citrusy do topanok

KYSELINA CITRÓNOVÁ SO SOĽOU

Zmiešajte niekoľko lyžíc oboch surovín tak aby ste dostali prášok, ktorý síce zle chutí, ale vie odstrániť zápach z obuvi. Celý postup štandardne zopakujeme: vymiešať, nasypať, nechať cez noc pôsobiť, vysypať alebo povysávať a hotovo. Obuv je opäť svieža.

 

ŠALVIA

Šalvia podobne ako levanduľa má silné antibakteriálne účinky. Stačí, keď vložíte pár lístkov do vnútra obuvi a necháte pôsobiť niekoľko hodín. Baktérie spolu so  zápachom budú preč.

salvia

DREVENÉ UHLIE

Drevené uhlie kúpite vo všetkých obchodných reťazcoch a obzvlášť v letnej sezóne. Opatrne dajte väčší kus do textilného vrecka a vložte do obuvi. Dajte pozor, aby sa pri vkladaní uhlie nerozdrvilo, pretože vám čierny prach môže znečistiť obuv. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín, aby mohol tento prírodný zázrak zneutralizovať pach z vašich tenisiek. A teraz keď máte doma sviežu obuv a zvyšné vrece uhlia, môžete sa smelo vybrať na grilovačku.

 

MRAZÁK

Nikto nemá rád mráz a baktérie obzvlášť. Vložte svoje topánky do plastového vreca a šup s nimi na noc do mrazáka. Nízka teplota síce baktérie nezabije, ale zmrazí. Tento spôsob je skôr dočasný, ale vhodný najmä keď neviete využiť ani jednu z týchto rád. Naviac vás ľadové tenisky v lete príjemne osviežia.

 

PODSIELKA PRE MAČKY

Tu asi netreba veľa vysvetľovať. Podstielka slúži práve na maskovanie zápachu. Takže ak nie ste majiteľom tohto domáceho miláčika, podstielku kúpite v každých potrebách pre zvieratá. Stačí ju nasypať do obuvi, počkať niekoľko hodín a zápach je preč. Tenisky dôkladne vysypte alebo povysávajte. Ak máte doma mačky, naplnené tenisky podstielkou radšej schovajte do skrine, aby vás tam nečakalo nemilé prekvapenie :)

podstielka pre macky

ČAJ

Mierime do konca nášho skvelého zoznamu domácich absorbentov nepríjemných pachov. Čajové vrecúška sú tiež dobré riešenie. Vezmite niekoľko vreciek a urobte presne to isté ako pri každej metóde, vložte ich dovnútra a nechajte pôsobiť.       
Najlepšie je použiť čo najlacnejšie a vložiť kľudne celé balenie, bez tak použité vrecká už nie sú ďalej vhodné na konzumáciu.                

caj do topanok

DETSKÝ ZÁSYP

Detský zásyp rovnako ako sóda bikarbóna absorbuje vlhkosť a navyše obuv osvieži. Okrem nasypania a ďalšieho pôsobenia a následného vyprázdňovania či vysávania má využitie rovnako ako prášok z mastenca. Je možné ho využiť priamo na nohy a zmierniť tak samotné potenie.

 

Čo robiť ak chceme zabrániť tomu, aby sa nepríjemný zápach vrátil?         
Po prvé môžeme investovať do niekoľkých párov, ktoré budeme pravidelne meniť, aby sme stále nechodili v tých istých. Alebo môžeme investovať do osviežovača obuvi a ten používať vždy pred aj po požití topánok.

Čo sa týka samotných nôh, stojí za to použitie prášku z mastenca alebo ich každodenne močiť v bylinných odvaroch spomínanej šalvie či levandule. Malo by tak dôjsť po určitom čase k všeobecnému zlepšeniu.

Dosiahli sme teda koniec nášho zoznamu desiatich spôsobov riešenia trochu trápneho problému, ktorým je nepríjemný zápach z topánok. Ak sme niečo vynechali dajte nám vedieť v komentári! :)